YANLIŞ : Su ve Isı Yalıtımı için Monoblok Fiber Bir Karavan Almalıyım?
DOĞRU: Monoblok diye tabir edilen günümüzde el yordamı ve ampirik olmayan kimyasallardan laboratuvar şartlarında test edilmemiş karışım ile üretilen “Fiber Polyester” karavan tipi son derece ağır ve global markalar tarafından kullanılmayan bir üretim şeklidir. İnsan sağlığı ve doğanın son derece önemsendiği günümüzde, kanserojen gaz salınımı yapan bu yöntem ile yapılan ürünler gelişmiş ülkelerde yasaklanmıştır. Aynı zamanda teknelerinde bu malzemelerden yapılıyor olması son kullanıcının sızdırmazlık karşısında güvenini kazanıyor olması oyunu ile ülkemizde pazarlanmaya çalışılan bu teknikte, teknelerde kullanılan polyester katı ve malzemesinin yalnızca 3’te 1’i kullanılabilinir karavanlarda, buda yeteri kadar mukavemete ulaşamamış ince ve esnek bir kabuk açığa çıkartır bu sebeple içine profilden iskelet yapılması zorunludur. Karavan dünyasında asla istenmeyen ekstra yük ve ağırlık merkezinin (G) karavanın üst bölümlerine taşınmasına bu sebeple devrilme riskine, stabil olmayan sürüş dinamiklerine sebebiyet verir.
İskeleti ayakta tutması için kullanılan kaynaklı profiller mutlaka ek yerlerinden zamanla kopacak soğuk ve sıcak havalarda terleme yoğuşma yapacak ve paslanacaktır.
Isı yalıtımı konusunda ise Fiber Polyester karavanlarda, CTP ‘lerdeki gibi panele presli yüksek dansiteli köpük olmadığından dolayı mutlaka yalıtımsız bölümler yer almakta buda dışarıdan içeriye ciddi ısı geçişine sebep olmaktadır. Avrupa’nın yasakladığı fiber polyester yöntemini ülkemizde kullanan firma sayısı gün geçtikçe azalmaktadır.
Carawagen® markası altındaki tüm ürünlerimizin su ve ısı yalıtımı, kullanılan Avrupa standartlarında 1. Sınıf malzemeler sayesinde üst düzeydir.
YANLIŞ: Her CTP Yöntemi ile Yapılan Karavanın Isı & Ses ve Su Yalıtımı Benzerdir.
DOĞRU: Tüm karavanlar otomobillerde olduğu gibi farklı tip kalitede malzemeden üretilirler. Dönüş noktaları, kullanılan malzemenin yoğunluğu, ctp kalınlığı, özelliği, kanserojen gaz salınım durumu ve kalitesi son derece değişkendir. Carawagen® Karavanları Avrupa’nın önde gelen karavan markalarıyla aynı üretim metodunu kullanır. Kabuk üretiminin neredeyse tamamında dünya çapında en önde gelen firmaların yüksek kalite hammaddeleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda arka tampondan ön tampona kadar eksiz tek parçadır.
YANLIŞ: En Uzun Ömürlü Karavan Yapım Metodu Kompozit veya Fiber’dir.
DOĞRU: Günümüzde karavan imalatında kullanılan 3 yöntem vardır. Bunlar 1. Kompozit Panel 2. Fiber Polyester 3. CTP’dir. (CTP’nin açılımı cam elyaf takviyeli plastik-bazı ülkerde polyester) Ürün kalitesi bakımından en düşük tip kompozit paneldir. Maliyetinin azlığı sebebiyle düşük karavan sınıflarında kullanılırlar. Fiber polyester ve alüminyum kompozit panelli karavanlar, dinamik ve devamlı burulan araç için yanlış bir malzeme olup mukavemeti kısa zamanla yarıya düşmektedir. Bilimsel araştırmalar fiber polyesterin en az 8 ay süreyle çalıştığını (reaksiyona devam ettiğini) bu sebeple gerek zararlı gaz salınımı gerek malzemede form değişimleri gerçekleştirdiğini ortaya koymaktadır. Avrupanın da 100 yılı aşkın kullandığı ve hala yollarda olan karavanları CTP yöntemiyle yapılan karavanlardır. Carawagen® kullandığı üretim yöntemini çok soğuk- çok sıcak koşullarda, engebeli arazilerde, yüksek sürat tümsek-çukurlarda binlerce km test etmiştir.
YANLIŞ: Karavanın Ağırlık Merkezi Önde Olmalıdır.
DOĞRU: Bilimsel çalışmalara göre en iyi sürüş güvenliği için aracın çeki demirine gelen ağırlık, karavanın yürür ağırlığının en az %6’sı, ideal olarak ise %10’u civarında olmalıdır. Carawagen® tüm serilerinde ağırlık dağılımına son derece önem göstererek, tüm ağır ekipmanları mümkün olabildiğince dingil üstüne ve etrafına konumlar. Sizde güvenliğiniz için ağırlık dağılımında dengeye dikkat ediniz. Ağırlık merkezi dingilin arkasına konumlanmış bir karavan çok ciddi hayati tehlikeleri beraberinde getirir.
YANLIŞ: Karavanın Elektrik Sisteminde En Önemlisi Kablo Kalınlığıdır.
DOĞRU: Bu çok detaylı bir konudur ancak kabaca belirtmek gerekirse kablo kesitinden ziyade kabloların Avrupa standartlarında olması ve halogen free (alev almaz) malzemelerden yapılması, yüksek akım çeken cihazlara nispeten daha kalın ve ayrı kablo çekilmesi sistemin tekne ve karavan şartnamelerine uygun olması gerekmektedir. Ne yazık ki maliyet azaltma nedeni ile sigorta sayısı, kablo kalınlığı ve türü gibi bir çok hatalı imalat ile karşılaşılmaktadır. Carawagen® markası olarak güvenliğiniz birinci önceliğimizdir. Bu sebeple tüm tesisat Halogen Free” kablolar & 1. Kalite B-C tipi sigortalar & Otomotiv tipi sigortalar ve röleler vb. ile donatılmıştır.
YANLIŞ: Karavanın Su Tesisatında PPRC Borular Kullanılmalıdır.
DOĞRU: Tekne ve karavanlar hareketli ürünlerdir. Dolayısıyla statik (durağan) lokasyonlar için üretilen bir malzeme olan PPRC (evlerimizde kullanılan beyaz plastik temiz su boruları) yerine kesinlikle yüksek basınca dayanıklı otomotiv sektöründe kullanılan pnömatik borular ve bu boruların birbirine doğru bağlantısı için uygun ekipman kullanılmalıdır.
YANLIŞ: Karavanımın Mobilyası Evimdeki gibi MDF Malzemeden Olmalıdır.
DOĞRU: MDF malzemesi çok ağır olması, nemden etkilenip kabarması ve esnemelere karşı dayanımı zayıf olmasının vida-birleşim yerlerinden atmalara sebep olacağı için doğru bir malzeme değildir. Tekne ve karavanlar seyir halinde devamlı sarsılan, burulan, yer yer neme yoğuşmaya maruz kalan ve hafifliğin en önemli kriterler arasında olduğu araçlardır. MDF ile yapılan karavanlar genelde uygun karavanlar olup günü kurtarmaya yöneliktir. Karavan ve teknelerde alışıla gelmiş doğru ürün kavak kontra-marin kontradır.
YANLIŞ: Karavanın Camları Temperli ve Pistonlu olmalıdır.
DOĞRU: Karavan dünyası ülkemiz için yeni yeni gelişen bir sektör olduğundan çok fazla yanlış bilgi ve uygulama söz konusudur. Bir çok “uygun” karavanlarda sürgülü cam yer almaktadır. Bunun tek sebebi maliyettir. Sürgü cam bir karavanda kesinlikle olmaması gereken bir husustur. Yağmur esnasında içeride nem ve bunaltıcı bir ortam olacağı için en çok havalandırma ihtiyacı yağmurda olur. Sürgülü cam genişliğinin ancak yarısı kadar açılabilir ve yağmurda kullanılamaz. Aynı zamanda Türkiye’de bulunan karavan üreticilerinin % 95’i yine fiyat uygunluğu noktasında yerli, temperli pistonlu camı gerçek karavan camı olarak pazarlamaktadır. Bir karavanda temperli cam olmaması gerekliliğinin bir çok nedeni vardır. Bunlar;
1. Temperli cam güneşte büyüteç vazifesi görür ve iç mekanı fazlasıyla ısıtır. Temperli tek kat cam kullanan bir karavanın, duvar yalıtımında nispeten benzer maliyette olacağı düşünülürse içerde yaşanması zor bir ortam oluşacaktır.
2. Seyahat esnasından başka bir araçtan gelen küçük bir taş parçası camınızı kırabilir bu sebeple tatiliniz istenmeyen şekilde sonuçlanabilir. Ancak çift katlı plexiglass camlarda dış kabuk çatlasa bile bu tatilinize devam etmenize engel değildir.
3. Yerli camların montajı için ciddi vidalama ve yapıştırma işlemi uygulanır buda sökme zahmetini Avrupa çift katlı camlara göre en az 10 kat arttır.
4. Düşük sıcaklıkta iç mekan ile sıcaklık farklı yüksek olacağından, karavan camınız tek katlı ise ciddi bir yoğuşma olacak buda dışarıyı görememenize, eşyalarınızın minderlerinizin ciddi oranda ıslanmasına sebebiyet verecektir. Bunun yanında ortamlar arası ısı geçişi çift katlı camlara göre çok yüksek olacaktır. Carawagen® tüm karavanlarında Avrupa’nın lider çift katlı plexiglass karavan camlarını ve en yüksek kalite tavan havalandırma hekilerini kullanır buda sızdırmazlık, çok düşük ısı alışverişi, konforlu bir konaklama, üst düzey mahremiyet ve uzun malzeme ömrü sağlar. Sizde keyifli bir konaklama için doğru ekipman kullanılan, uygun adet ve boyutta camları olan araçlar tercih ediniz. Cam alanınınız ne kadar büyük ise dış ortamla o oranda ısı alışverişi gerçekleşecek, bununla birlikte birde karavanınızın camı tek katlı ise ısı alış verişiniz katlanarak artacaktır.
5. Son zamanlarda artarak görülen bir usulsüzlük ise Çin’den düşük kalite yan sanayi çift katlı cam ithal edilip karavan üreticileri tarafından kullanılarak Avrupa çift katlı cam adı altında pazarlanmasıdır. Son kullanıcı tarafından bu detaylar bilinemeyeceği için yapmanız gereken referanslı ve bilgi birikimi yüksek donanımlı firmalardan araç almanızdır.
© 2024-2025 – Carawagen®- Her Hakkı Saklıdır.